Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2017 22:49 - Странната обувка - приказка
Автор: kremenova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 321 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В една много стара гора,ама толкова стара,че и тя не можела вече да си спомни от кога се е появила по тези места ,един ден се случило нещо странно.Всичко си било нормално сутринта,птичките се събудили и започнали да чуруликат весело при зазоряването,зайчетата излезли да си играят на хубавята полянка, а пеперудите закръжили между горските цветя в желание да докоснат и кажат "Добро утро!" на всяко едно от тях...Имало всякакви животни в гората, едни опасни, други безобидни и си живеели своя живот на воля,необезпокоявани от никакво човешко присъствие.Тази гора обаче била и вълшбна,защото всички нейни обитатели можели да говорят на един език,който естествено тук в приказката ще бъде представен в превод,за да е разбираем за читателите...Та...към обяд насред полянката,близо до един храст,обрасъл с красиви розови цветчета се появила една голяма обувка,колко голяма... ами да кажем колкото една лека кола.Още по- странното било,че тази обувка от време на време подскачала насам и натам,навирала се къде ли не и смущавала спокойствието на горските обитатели...
Събрали се те на съвет и се чудили как да се отърват от тази напаст,която можела да сгази някое дребно,дори и по -средно животно...
Старейшината на гората бил Мечокът ,всички го наобиколили и го запитали що да правят,тъй като смятали,че той като най- голям и силен е най -умният там...Решили да пратят някой с бързи крака да разузне наблизо около обувката.
Пратили заека,защото той  най- бързо бягал, когато стане напечено...Приближил се заякът,подушил и решил да сгризе единия край на обувката за информация.Но...изведнъж обувката се надигнала и го изритала с все сила чак в другия край на поляната!
Опитали се и други смелчаци,но резултатът е бил същия...
Тогава се сетили за бухала,той носел големи очила,тъй като бил учен и поназнайвал и някоя друга тайнствена хватка,с която можело да се влияе на силите в природата.
Наклал той огън и поставил в съд някакви треви,които така силно се раздимели,че всички затулили нос и избягали чак в края на гората. И ето - станало чудо!Чула се една много яка кихавица,ама толкова силна,че изтрещяла като гръм сякаш от небето, а то било съвсем ясно и слънчево в момента и като се поотнесъл пушека сред него се появили очертанията на едно едро човешко същество - жена и всички ахнали като познали в него старата вещица,която от известно време била изчезнала от гората и всички си мислели,че тя е отишла другаде или просто се е изпарила сякаш във въздуха.
"Ама това ти ли си?"- искрещели задружно.
"Да, аз съм! "- казала вещицата и се запътила да поседне на дънера на едно голямо паднало дърво.
"Но вижте-казал славеят, обувката...тя е на крака и!"
Всички се вторачили в обувката и забелязали,че на другия и крак имало една друга също такава обувка с връзки...Бабата изохкала и като видяла насъбраното множество около себе си,което я гледало изумено и любопитно,решила,че трябва да даде някакво обяснение какво се случва в момента.
Е, то обяснението било много дълго,но листа свършва и ще го предам накратко тука.Бабата си загубила рецептата за лекарството,което я правело невидима и го изпила както и хрумнало. Станала невидима, но само едната и обувка останала да се вижда...Е как да я събуе,обувката била като залепена за крака и и не можело нищо да се направи! Така ходела тя и търсела рецептата отдавна и не можела да я намери...
"Бях я сложила в една златна вазичка до прозореца и изчезна заедно с вазичката,но сега благодарение на бухала с неговите миризливи треви,магиите избягаха от мен и се показах на света..." разказала тя.
Всички признали Бухала за велик учен и се заредили да го поздравяват. Само гаргата стояла някак си настрани и гузно гледала,но като видяла как всички обичат който прави добро,решила да свърши добро и тя.Литнала до гнездато си и донесла в човката си малката златна вазичка,която тя откраднала от масата на бабата,когато бил отворен прозореца и я оставила в краката и.
Бабата извикала радостно,взела я,заканила се с пръст на гаргата,която срамежливо навела глава и се запътила към къщичката си.
Дали станала отново невидима,не, не смеела,защото тревите на бухъла я уплашили и не смеела да прави повече експерименти,но си харесвала вазичката и я поставила отново на масата да блести и да я радва...И заживели пак спокойно както преди, а бухалът изгонил всякакви зли сили от гората и правел само добри вълшебства като това,че вещицата се превърнала в една много добра и усмихната баба,която всяка вечер разказвала  приказки на децата преди лягане. Край на приказката. Лека нощ!
Димитрина Кременова



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kremenova
Категория: Забавление
Прочетен: 227057
Постинги: 130
Коментари: 253
Гласове: 158
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031